Op 21 november reikt het 'Global Entrepreneurship Network' de prestigieuze 'Local Policy Leadership Award from Startup Nations' uit aan stad Antwerpen. De award is een bijzondere erkenning voor het sterke beleid van de stad Antwerpen om ondernemerschap te stimuleren en startups te faciliteren. Ook haalde Antwerpen een belangrijke Europese subsidie binnen voor zijn startupbeleid. Stad Antwerpen zal de komende jaren nog harder inzetten op de digitalisering van de economie en de samenleving.
Het 'Global Entrepreneurship Network' is een internationale organisatie die Startup Nations bij elkaar brengt in topoverleg tussen innovatieve overheden en dito bedrijven. Het wordt gesteund door de Kauffman Foundation, een investeringsfonds genoemd naar de entrepreneur en filantropist Ewing Marion Kauffman (1916-1993). Voor België is het dynamische Startups.be lid. Vorig jaar werd de Antwerpse startup Neoscores (digitale partituren) verkozen tot de op één na meest beloftevolle starter ter wereld. En dit jaar wordt de hoofdvogel afgeschoten. De Startup Nations Summit vindt dit jaar plaats van 19 november tot 22 november in Monterrey, Mexico. Op 21 november worden drie prestigieuze awards uitgereikt: een award voor ‘national policy leadership’, een award voor ‘local policy leadership’ en een award voor ‘groundbreaking policy thinking.’ De ‘local policy leadership award' wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en de allereerste winnaar is Antwerpen.
Bekroning
Karen Boers, directeur van koepelorganisatie Startups.be: “Antwerpen is aan een forse inhaalbeweging bezig en boekt op korte termijn hele knappe resultaten. Er wordt nauw samengewerkt met privépartners en men maakt slim gebruik van de dynamiek die er vandaag rond startups en groeibedrijven bestaat. Met de award op zak kan Antwerpen nog sterker het voortouw nemen in de voortschrijdende digitalisering van de economie en de samenleving.” Freddy Nurski, lokaal vertegenwoordiger van het Global Entrepreneurship Network: “Stad Antwerpen is bekroond omwille van zijn visie en zijn ondernemersgerichte aanpak. Anders dan andere steden zet men niet in op de ontwikkeling van één eigen incubator, of een eigen ondernemerscentrum, maar probeert men langs verschillende wegen op de zeer korte termijn resultaat te boeken. De stad schakelt snel door verschillende private initiatieven optimaal te valoriseren. Met succes: op twee jaar is het aantal startups in de stad verdubbeld.”
Europees geld voor Antwerpen
Startups zijn gebaat bij coaching en bij betaalbare ruimte om te ondernemen, maar de stad speelt ook een belangrijke rol via het aankoopbeleid. Stad Antwerpen en zijn IT-dienstenleverancier Digipolis werkten een programma Buy From Startups uit. Digipolis reikt een IT-platform aan waarop digitale entrepreneurs innovatieve toepassingen kunnen bouwen om de stad aantrekkelijker te maken. Dit beleid kreeg zopas een geweldige financiële impuls van Europa. Antwerpen heeft samen met Kopenhagen en Helsinki het Europese 'Select for Cities' programma binnengehaald. De drie steden krijgen 5,6 miljoen euro, waarvan ruim 2 miljoen voor Antwerpen, om te besteden aan digitale bestellingen bij startups.
Internationale positie versterken
De award geeft de mogelijkheid aan Antwerpen om haar internationale merkpositie te versterken, in het bijzonder als creatieve stad en als innovatieve kennisstad. De geschiedenis van de opgang en neergang van steden laat zien dat welvaart steevast samenhangt met de wijze waarop creativiteit en innovatie gedijt in business en zorgt voor waardecreatie en jobs. De stad zal de StartupNations award ook internationaal valoriseren.