Nathalie Put en Stijn Goos van SBB accountants & adviseurs zijn intussen al bekende Kickoff’ers. Zij geven met alle plezier alle informatie die we nodig hebben om onze onderneming op een boekhoudkundige manier correct te runnen. In deze sessie kwamen we te weten hoe we onze eigen boekhouding kunnen doen en wat daar de voordelen van zijn.
Niet iedereen kan zijn of haar eigen boekhouding doen. Nathalie en Stijn spitsten deze sessie toe op student-ondernemers die voldoen aan volgende criteria: vallen onder de kleine ondernemersregeling voor btw (studenten wiens omzet onder de 25.000 euro valt), een eenmanszaak runnen en een beperkte winst hebben (tot 6.900 euro). Dankzij de kleine ondernemingsregeling wordt je vrijgesteld van de meeste btw-verplichtingen. Een verplichting die je mogelijk wel moet doen is het indienen van de btw-listing voor 31/03.
Het zou België niet zijn wanneer er een uitzondering zou zijn op deze kleine ondernemersregeling: voor bedrijven die werken in onroerende staat uitvoeren, moeten de gewone btw-regeling volgen.
Ondanks de wettelijke verplichting loont het om een boekhouding te voeren. Doe je het zelf, dan spaar je het geld van een boekhouder uit. Maar je verwerft ook inzicht in je cijfers, je kan inzicht geven in je cijfers aan externen en heb je de belangrijke bewijzen voor je fiscale aangifte meteen bij de hand.
Stel nu dat je student bent en je wil graag een onderneming starten. Wat moet je doen? Onze SBB’ers overliepen een handige checklist van wat je allemaal in orde moet brengen voor je start. Je kan deze checklist terugvinden in hun PowerPoint. Ze gaven ook het belangrijke verschil aan tussen de erkenning van student-ondernemerschap en je statuut student-zelfstandige. Ook hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden: tussen 18 en 25 jaar zijn, ingeschreven zijn voor minstens 27 studiepunten of 17 lesuren per week en regelmatig de lessen bijwonen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan hangt je sociale bijdrage af van je inkomen: is het onder de 6.996,88 euro betaal je niets, is je inkomen tussen 6.996,88 en 13.993,78 euro dan wordt je sociale bijdrage verminderd en ligt je inkomen boven de 13.993,78 euro betaal je hetzelfde als een zelfstandige in hoofdberoep.
Start je niet in het eerste kwartaal? Dan wordt je sociale bijdrage voor je eerste jaar herberekend naar een inkomen op jaarbasis. Als je geen sociale bijdragen betaalt, blijf je bovendien recht hebben op kinderbijslag.
Een boekhouding voeren begint bij de basis: een verschil tussen inkomsten en uitgaven inclusief de documenten om dit te bewijzen: bonnetjes, facturen, een daginkomstenboek … Je bent bovendien verplicht een factuur op te maken voor werk dat je levert aan bedrijven en je moet zo’n 7 jaar je boekhouding bewaren.
Een onderdeel van je boekhouding is het bijhouden van je beroepskosten. Niet alle kosten zijn beroepskosten. Opdat iets een beroepskost is, moet het ook aan verschillende voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld kunnen bewijzen dat de kost beroepsgerelateerd is en een factuur of bonnetje is nodig kunnen voorleggen.
Daarbuiten heb je verschillende categorieën in beroepskosten. Sommige kosten kan je volledig aftrekken, zoals bv. vakliteratuur. Andere kosten zijn gedeeltelijk aftrekbaar, zoals gsm- of autokosten. Andere zaken kan je niet aftrekken (ook al zou je dat wel willen), denk maar aan belastingen of verkeersboetes. Daarnaast heb je afschrijvingspercentages waarmee je rekening moet houden telkens je een investering doet.
Vele student-ondernemers vragen zich af hoe je fiscaal ten laste blijft van je ouders. Om fiscaal ten laste te blijven, moet je inkomen onder een bepaalde grens blijven. Die grens varieert naargelang de situatie. Er geldt een vrijstelling van 2.820 euro aan bestaansmiddelen die je in mindering mag brengen. Werk je als student-zelfstandige én als jobstudent? Dan wordt de vrijstelling slechts één keer in mindering gebracht van je totale inkomsten verdiende als zelfstandige en als jobstudent.
Een boekhouder kan je met de bovenstaande zaken altijd helpen, maar adviseert je ook over de geschikte ondernemingsvorm van je zaak, mogelijke financieringsopties en het fiscaal ten laste blijven. Bij SBB gaan ze bijvoorbeeld taken digitaliseren om te kunnen automatiseren en is het geven van advies erg belangrijk geworden.
Speciaal voor student-ondernemers, die doorgaans een klein budget hebben, heeft SBB een template opgesteld waarmee je je eigen boekhouding kan voeren en zo gemakkelijker je fiscale aangifte in orde kan maken. Het werkt met verschillende tabbladen in Excel waarop telkens een bepaalde to do staat. Ook vind je er alle extra informatie over bijvoorbeeld afschrijvingstijden en -percentages. Het laatste tabblad geeft je een handig en correct overzicht van wat je moet ingeven bij je aangifte (op voorwaarde dat de vorige tabbladen juist werden ingevuld). Er staat ook welke acties je moet ondernemen, zoals bijvoorbeeld contact opnemen met je sociaal secretariaat wanneer je belastbaar inkomen te hoog is.
Lijkt het je na deze sessie nog steeds te moeilijk of te veel werk om je eigen boekhouding te voeren? Vergeet dan niet dat de accountants-adviseurs van SBB steeds voor je klaar staan!
De KICKOFF DAYS 2020 werden georganiseerd door stad Antwerpen, Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, AP Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool, Universiteit Antwerpen, Hogere Zeevaartschool, SINC, BAASen VOKA. Met steun van EFRO en VLAIO. Thumbs up for : ACERTA SBB ACCOUNTANTS & ADVISEURS KBC BLUEHEALTH INNOVATION CENTER ANTWERP STARTUP FAIR FAILING FORWARD ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. ASPI
Comentarios