top of page

CAMPUS TOUR_ UANTWERPEN



De prachtige nazomerdag die dag vijf van onze campustour was, lokte heel wat volk naar het Hof van Liere, met haar prachtige historische binnentuin. Het werd een toplocatie voor de bakfietsen van de tour, en natuurlijk voor de gasten die we mochten ontvangen. Vandaag speelde afgevaardigde van SINC Lars Gysbrechts voor gastheer.

De eerste gast was sympathieke Kempenaar Maarten Beyens, die een kledinglijn heeft waarbij elke collectie geïnspireerd wordt door iemands persoonlijke verhaal. Zijn concept kreeg de toepasselijke naam Untolded: een mix van to tell en unfolded.


“Het begon allemaal met het strafwerk dat ik gekregen had van mijn professor Engels. Omdat ik mijn boek vergeten was, moest ik een pagina in het Engels schrijven. Ik zag weinig meerwaarde in het overschrijven van een tekst, dus schreef ik een verhaaltje over een astronaut.” Maarten wilde echter meer doen met zijn idee. Hij liet een illustratie geïnspireerd door het verhaal op een hoodie drukken. “Mijn vrienden waren meteen enthousiast en wilden die hoodie ook. Mijn papa was ook heel enthousiast. Zijn vader was ook ondernemer. Ik ben dus eigenlijk van in het begin met veel steun omringd geweest.”


Maarten kreeg veel steun van zijn omgeving, maar daar waren niet meteen ondernemers terug te vinden. “Ik ben altijd bang geweest om hulp te vragen, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. Ik startte een traject bij VOKA kamer van koophandel Antwerpen-Waasland, zocht hulp en betrok mensen bij mijn project. Ik kon zelf ook hulp bieden aan andere starters, wat ik heel tof vond.”


Ondertussen werkt Maarten aan een tweede collectie, waarvoor hij samenwerkt met een fotografe. De collectie lanceert in februari volgend jaar. “Er is nog heel veel te doen en ik doe momenteel bijna alles alleen. Dat zorgt er wel voor dat er soms moeilijke momenten zijn, maar dan moet je doorzetten, want je plukt er enkel de vruchten van. Elke ondernemer komt wel op een punt waarop stoppen dichtbij is, maar er zullen ook momenten komen waarop je de motivatie weer vindt. Je moet je dromen achterna blijven gaan.”

Van kleren naar paarden: via Warren Blust, student rechten, is de stap snel gezet. Met zijn bedrijf De Kraal, genoemd naar het domein waar het bedrijf gelegen is, organiseert hij (inter)nationale paardensportevents en biedt hij trainingsfaciliteiten en onderdak aan voor paarden.


Warren kwam als kind via een kamp bij de paardensport terecht. Via zijn trainers kon hij meehelpen op evenementen, iets wat hij enorm leuk vond. “Dan begin je te studeren, wat ook belangrijk is, maar waardoor je minder tijd hebt voor je hobby’s. En dan kwam plots corona, waardoor je meer tijd kreeg voor je hobby’s. Toen kwam de kans om De Kraal over te nemen en hier zitten we nu.”


De kraal is geen one man show. Enkel voor de dagelijkse gang van zaken heeft Warren al vier mensen in dienst. Hijzelf is de zaakvoerder en stippelt het beleid uit. Mede-aandeelhouders van het bedrijf zijn zijn ouders: zij zijn Warrens steun en toeverlaat, maar hebben zelf niks met paarden. Samen proberen ze van het bedrijf een moderne, sportieve en duurzame onderneming te maken. “We willen stap voor stap renoveren, onze mestverwerking verduurzamen en gewoonweg een topstal worden.”


Warren leerde veel van andere ondernemers. “Ik ben veel tegen de muur gelopen, maar het is fijn als je uiteindelijk toch dat vertrouwen krijgt. Nochtans moest ik mezelf opleiden, want ik kende van veel aspecten van het ondernemen helemaal niets.” Je kan Warren dus met recht een werkpaard noemen. “Dit hele verhaal heeft me gesterkt in mijn overtuiging dat je nooit mag opgeven. Er is altijd een weg. Als jij denkt dat jouw idee goed is, moet je het gewoon doen. En laat je niet te snel door anderen inpakken: never let your guard down.

De laatste gast van de dag is Saad van Enactus. Deze vereniging heeft als voornaamste doel om studenten uit de comfortzone van de les te halen en hen in de bijzondere wereld van het social entrepreneurship te introduceren.


Enactus is een non-profitorganisatie met wortels in de Verenigde Staten. Daar is het al sinds 1975 actief. Intussen is het bedrijf ook overzees gegaan en werkt Enactus in 37 verschillende landen aan sociaal ondernemerschap bij studenten.


“Concreet kan je bij Enactus terecht met jouw idee om de wereld te verbeteren. Je komt in een team terecht dat begeleiding krijgt tijdens het hele project, in samenwerking met enkelen van onze partners. Het is een grote kans voor elke student om te leren ondernemen via experimenteren.”


Saad maakte enkele jaren geleden zelf zijn start in een Marokkaans team, waar hij de kneepjes van het vak leerde en natuurlijk hoe je moest samenwerken. En met succes, want zijn team haalde de halve finale. Intussen werkt hij voor de Belgische tak van het bedrijf. En dat bevalt hem: “We hebben momenteel elf Belgische teams en er zitten zo’n coole ideeën tussen. Zo was er het idee om waterverspilling tegen te gaan met behulp van een app op je gsm. Die applicatie zou dan gelinkt zijn met het waterbedrijf om te kunnen zien hoeveel water je verbruikt. Dat zou heel wat waterverspilling kunnen voorkomen!”


Naast Enactus heeft Saad ook een eigen bedrijf in digital marketing, waarbij hij vooral kleine bedrijven bijstaat in het online groeien. Door corona ging hij door een moeilijke periode: hij verloor heel wat klanten omdat die de deuren moesten sluiten en moest daardoor ook wat werknemers laten gaan. “Ik stond op het punt van stoppen en was zelfs al aan het solliciteren. Maar toen kwam Enactus en ik zag aan de teams hoe fijn het was om te ondernemen. Dat bracht me terug naar de basis en ik kreeg weer motivatie.” Hij hoopt de komende jaren weer te kunnen groeien zodat hij opnieuw werknemers kan aannemen.


“Ondernemen gaat vooral over zelf ervaren. Je kan je laten inspireren door mensen of proberen om bepaalde dingen te bekijken of te lezen om bij te leren, maar uiteindelijk moet jij het doen. Vind jouw kans en ga ervoor!”




 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page