top of page

CAMPUSTOUR DAG 1 : AP Hogeschool.

In onze mobiele studio aan het Damplein was het ondanks de regenachtige dag een gezellige en ondernemende boel. Jannes Van den wouwer van studentenvereniging SINC mocht er verschillende gasten verwelkomen om samen de start van het nieuwe ondernemende academiejaar af te trappen. Het betekende ook ineens de eerste dag van onze KICK OFF DAYS, een heus ondernemingsfestival om de ondernemersgoesting bij alle Antwerpse studenten (verder) aan te wakkeren.

Een opvallende studiogast was Timothy Flies van Purestone. Naast zijn studies in bedrijfsmanagement en marketing heeft hij ook zijn eigen onderneming waarin hij kralenarmbanden van echte natuurstenen verkoopt. Deze armbanden zijn meer dan enkel versiering: “Elke armband heeft een verhaal. De stenen hebben bepaalde eigenschappen waardoor ze invloed uitoefenen op je lichaam. De stenen zelf kunnen van over de hele wereld afkomstig zijn. Zo draag ik op dit moment bijvoorbeeld een tijgeroogarmband. De stenen komen uit Zuid-Afrika en zouden me beschermen tegen kwade invloeden van buitenaf.”



Helaas voor Timothy passeerde de kwade invloed van COVID 19 toch ook zijn onderneming. De verkoop ging van start in februari 2020. De lockdown nog geen maand later had een serieuze invloed op de groei van Purestone. “We hebben ons noodgedwongen moeten focussen op de online verkoop. Ik bekijk dat positief: online inzetten is de toekomst. Bovendien hebben we nog heel wat leuke zaken op de planning staan, zoals limited edition collecties en een influencercampagne.”



Timothy is niet de enige student-ondernemer die in coronatijden zijn zaak runde. Voor Jenthe De Bruyn van Jenthly Design betekende de lockdown een periode waarin ze meer tijd had om te brainstormen over wat ze nu écht wilde. Op 1 juli 2020 waagde ze de sprong en werd ze student-ondernemer. “Ik wilde later sowieso grafisch ontwerper in bijberoep worden. Tijdens de lockdown dacht ik: en waarom niet nu al beginnen? En toen was ik vertrokken.” Jenthe begon met een reeks postkaartjes als drijfveer. Ze wilde er meer mee doen dan ze in haar eentje bewonderen. Haar ouders gaven haar het duwtje dat ze nodig had. “Ik wil zoveel meer doen met Jenthly Design. Je ziet het eigenlijk al in mijn naam: ik hou van de zachte aanpak. Ik wil in de toekomst graag de speciale momenten in het leven verzorgen: geboorteconcepten, huwelijksdrukwerk … Het is de persoonlijke touch die ik belangrijk vind en wat ik ook het leukste vind om te doen.”

Jannes ontving naast student-ondernemers ook twee werknemers van AP Hogeschool: Inge Verhaegen en Bart Vanbrabant.

Inge is op AP verantwoordelijke voor het ondernemerslAP, dat jonge mensen helpt in het stimuleren van hun ondernemerschap. De start van het academiejaar verloopt misschien anders dan anders, maar Inge was heel blij te melden dat er niet minder student-ondernemers zijn. “Meer mensen hebben doorgezet om hun droom waar te maken. We hebben in deze eerste week van het nieuwe academiejaar al dertig ondernemersattesten uitgereikt aan AP-studenten! We hopen dat deze trend verder gezet wordt gedurende het jaar.” In het ondernemerslAP bieden ze eerste hulp bij ondernemen. Ze helpen de studenten bij de aanvraag van hun ondernemersnummer, verwijzen ze door naar partners wanneer studenten specifieke vragen hebben … “We weten niet alles, maar het is wel de bedoeling dat je studie en je onderneming elkaar niet in de weg staan. Het statuut student-ondernemer zorgt ervoor dat je niet veel te verliezen hebt. Spring gewoon en zie dan hoe diep het water is!”



Het departement Wetenschap en Techniek telt op dit moment het hoogste aantal student-ondernemers van AP Hogeschool. Bart Vanbrabant, opleidingshoofd, sprong ook even binnen in de studio om deze studenten te laten weten dat er aan hen gedacht wordt. “Onze hogeschool heeft beslist om ondernemerszin meer in het curriculum te betrekken. Het is een cliché, en dus is het waar: het is niet gemakkelijk om te ondernemen in deze tijden. Maar onze jonge ondernemers hebben de verantwoordelijkheid voor onze toekomst te dragen.



Daarom moeten we professionalisering een belangrijke plek geven in hun curriculum.” Zelf heeft Bart ook een verleden als zelfstandige. “Dit soort evenementen waren er niet toen ik jonger was. Jammer, want het kan je veel inzichten meegeven die je broodnodig hebt als ondernemer. Als je zin hebt om te ondernemen, doe het dan!”



Een volgende bezoeker die een warm welkom van Jannes kreeg, was Janie De Maeyer. Janie is studente vroedkunde, maar heeft daarnaast met Sprints & Glory ook een webshop in dameskleding. Daar legt ze de nadruk minder op het volgen van mode en meer op het vinden van schoonheid. “De coronacrisis deed me nadenken. Wat vind ik belangrijk? Welke dingen mis ik? Toen heb ik de stap naar een eigen onderneming gezet. Met kleren zou je jezelf moeten kunnen uiten, maar toch vind ik in de gewone mode de eigenheid van de mensen niet terug.” Janie ging daarom op zoek naar kledij waarvan ze overtuigd is dat anderen er mooi mee staan. Later wil ze zich meer richten op sportkleding. “Je goed voelen is het allerbelangrijkste. Je begint misschien met kleren, maar je eindigt met het gevoel dat je de wereld aankan.”



Sofyan Belkadi is een graag geziene gast op de KICK OFF DAYS. Vorig jaar vrolijkte hij het evenement ook al op met zijn organische verzorgingsproducten. Dit jaar vertelt hij over de uitbreiding van zijn zaak Bee’s Organics: The Selfcare Pioneer. “The Selfcare Pioneer is een mannenverzorgingssalon in Deurne met onze eigen producten. Je kan er je van kop tot teen laten verzorgen: baard, haar, gezicht en binnenkort ook het lichaam.” Zijn ouders verwachtten van Sofyan dat hij zou studeren en nadien netjes zou gaan werken, “maar het zelfstandige zijn kriebelde”. Hij verzorgt zichzelf graag en is opgegroeid in de hamamcultuur. Hier in de westerse wereld vond hij dat nergens terug – of toch niet voor mannen. Mannenhuid is nochtans helemaal anders dan vrouwenhuid, maar die expertise leek hier te ontbreken. Dus trok Sofyan naar Parijs om zich om te scholen en bracht zijn kennis naar Antwerpen terug. “Ik wil laten zien dat het niet zo moeilijk is om iets van je leven te maken. Je moet proberen om je dromen waar te maken.” Sofyan deed een gemeende shoutout naar zijn IT’er en deed er nog eentje naar SINC bovenop.



SINC (Students for Innovation and Coorporation) wil als vereniging student-ondernemers ondersteunen door hen te inspireren, informeren en activeren. Iedereen is welkom: de jongen met ondernemingsgoesting of het meisje dat al een business heeft. Ze brengen mensen met elkaar in contact, koppelen ondernemers aan elkaar en organiseren netwerkevenementen zodat iedereen van elkaar kan leren. Tomas Schippers van SINC sloot het rijtje bezoekers van dag 1 af met veel enthousiasme. “Iedereen kan ons volgen op Instagram of Facebook. We hebben ook een website waar je de meeste informatie kan terugvinden. Bovendien zijn we trotse mede-organisator van deze KICK OFF DAYS, dus je zal ons elke dag tot volgende vrijdag online zien! Volgende week geven we zelfs enkele workshops. Stay tuned!”



=


Thumbs up for :


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page