Weer een glorieuze dag om kennis te maken met wat ondernemen voor jou als student kan betekenen! Deze keer streek de mobiele studio van TAKEOFFANTWERP_ neer aan Campus Drie Eiken van UAntwerpen. Jannes van den Wouwer van SINC was nogmaals onze gastheer, en opnieuw mocht hij enkele bijzondere uiteenlopende gasten verwelkomen. Het werd een gevulde laatste dag van deze Campustour.
De spits werd afgebeten door een bezoek van Luca Separovic van Velusta. Deze student ingenieur-bouwkunde is een fervent wielrenner. Drie jaar geleden startte hij samen met drie andere wielrenners een ondernemingsidee op: Velusta. “We deden met ons idee mee aan verschillende wedstrijden en slaagden er zelfs in de finale te halen op een Europese wedstrijd. Dat gaf echt een boost om verder te gaan.” Velusta ontwikkelt een speciale wielerbroek waarvoor momenteel een crowdfunding loopt. “Onze broek is apart, omdat hij een 3D-protectie heeft die klappen kan opvangen zonder te scheuren en daarbovenop ook lelijke schaaf- en brandwonden kan tegengaan. Bovendien hebben we geen compromissen gesloten op vlak van snelheid, comfort en stijl.” De vier vrienden riepen de expertise in van verschillende experts en deden heel wat research voor de ontwikkeling van de wielerbroek. “Corona had voor ons eigenlijk een positief effect. Plots kregen we heel wat extra tijd om ons te focussen op onze ontwikkeling. We gingen op zoek naar een geschikte producent en die vonden we in Italië. Nu hebben we enkel nog geld nodig: daarom zijn we een crowdfundingcampagne gestart via Kickstarter.” De campagne loopt inmiddels een week en de heren hebben al zo’n 60 % van het te beogen bedrag binnen. Ze hopen dit bedrag te verhogen, zodat er naast de broek ook een t-shirt kan komen die dezelfde bescherming kan bieden. “De combinatie ondernemen en studeren is niet gemakkelijk. We hebben ook wat langer gedaan over onze studie dan we eerst gedacht hadden. Maar toch is het een meerwaarde: we hebben heel veel andere en nieuwe dingen geleerd.”
Een tweede student op de interviewstoel is Edith Leblanc van Klub Kultuur. Edith is studente TEW bedrijfskunde. De afgelopen maanden zag ze hoe de culturele sector klappen kreeg, en daar wilde ze iets aan doen. “We willen door middel van cultuur, culturele organisaties steun bieden. Daarom hebben we een online cultureel platform opgericht waarop verschillende artiesten hun kunsten tentoonstellen ten voordele van een culturele organisatie.” De cultuur die aangeboden wordt is heel divers: muziek, dans, theater, beeldende kunsten, fotografie … “Ik ben zelf muzikant. Tijdens de lockdown werd me gevraagd om livestreams te doen. Toen dacht ik: waarom doen we dit niet om andere organisaties te steunen? En Klub Kultuur was geboren.” Zo’n online platform betaalt helaas zichzelf niet, en Klub Kultuur is een vzw. De opbrengsten komen dus via de vrije bijdrages van het publiek. Zo’n 10 % van de giften wordt gebruikt om het platform draaiende te houden.
Vanaf 2 oktober 2021 kan je terecht bij Klub Kultuur om jouw favoriete artiest of culturele organisatie te steunen. Bij de vraag of Edith het moeilijk vond om haar onderneming te combineren met haar studie, reageerde ze duidelijk: “Ik moest eerst even een evenwicht vinden, maar intussen is dat gelukt. En nu hebben we vijf kunstenaars per week ingeboekt en zijn twaalf weken al volgepland. Een succes!”
Een ander succes nam na Edith plaats in de mobiele studio: Jack Van De Heijning, student kinesitherapie en revalidatiewetenschappen en eigenaar van Jack Teaching Professional. Hij startte zijn opleiding met de bedoeling die te combineren met zijn liefde voor golf. “Om golfles te mogen geven, moet je eerst een opleiding volgen van drie jaar. Vijf maanden geleden studeerde ik af, dus werd het tijd om zelfstandig te worden.” Jack is geen gewone golfleraar. Hij vindt dat je eerst atleet moet worden en dan moet leren golfen in plaats van omgekeerd. Het idee van golf als een puur technische sport, daar staat hij dus niet helemaal achter. “Mensen boeken grote vooruitgangen in hun golfsport omdat ze beter leren bewegen. Ik wil inzetten op fysieke bekwaamheid en blessurepreventie. Ik geef met andere woorden les vanuit mijn studie kinesitherapie.” Jack vond een warme thuis in golfclub Witbos in Noorderwijk, een halfuurtje rijden van de universiteit. Daar geeft hij inmiddels dertig uur per week les. Het statuut student-ondernemer staat naar hem te lonken … Snel zijn Jack, je kan maar tot 1 oktober om middernacht je aanvraag indienen!
Dat is toch tenminste waarvoor Eva Goethals van UAntwerpen hem wil waarschuwen. Zij is binnen de universiteit een aanspreekpunt voor de student-ondernemers. Het statuut student-ondernemer kan veel betekenen voor Jack: hij kan bijzondere faciliteiten krijgen, zoals een alternatief voor verplichte lessen en examenspreiding, maar ook beroep doen op interne en externe coaching of het gebruiken van werkplekken. Je krijgt dus niet enkel een statuut, maar een netwerk erbij. “Heb je dus een ondernemingsidee waar je je schouders onder wil zetten, of heb je al een eigen organisatie, aarzel dan niet om je aanvraag te doen!”
De laatste afspraak op Campus Drie Eiken was met Max Bohner en Kaat Van Dyck van 180 Degrees Consulting. 180 Degrees Consulting is een studentenorganisatie die studenten een praktijkervaring wil geven door hen in contact te brengen met vzw’s die interessante projecten hebben. De studenten die in het project stappen, worden bovendien begeleid door professionele consultants. “Zo blijft het project voor iedereen kwalitatief”, legt Max uit. De studentenvereniging weet op deze manier acht vzw’s per jaar verder te helpen. “Zo maken de studenten een sociale impact en leren ze intussen erg veel bij. Zowel het leertraject zelf, als het inhoudelijke van het project en de coaching, maakt dit echt de moeite waard. En dan mogen we het netwerken niet vergeten”, vult Kaat aan. De studentenvereniging opereert voornamelijk binnen het departement Bedrijfswetenschappen en Economie, maar staat zeker open voor studenten van andere departementen. “Ervaring leert ons dat een diverse blik in het team een echte verrijking is.”
Tot nu zondag 4 oktober 2020 kan je je kandidaat stellen voor een van de projecten van 180 Degrees Consulting. De week nadien volgt dan een interview. “Ons selectieproces is gelijkaardig aan dat van de consultancywereld, dus ook dit is een ervaring die je mee kan nemen naar de toekomst”, pitcht Max. Hopelijk wordt er dit academiejaar opnieuw veel academische kennis omgezet in praktijkervaring!
Dit was onze laatste dag van de Campustour. Maar – niet getreurd, volgende week is TAKEOFFANTWERP_ er opnieuw, met veel praktische en interessante workshops voor onze student-ondernemers (in spe)!
=
De KICKOFF DAYS worden georganiseerd door stad Antwerpen, Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, AP Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool, Universiteit Antwerpen, Hogere Zeevaartschool, SINC, BAAS en VOKA. Met steun van EFRO en VLAIO.
Thumbs up for :
Comments