Voor deze sessie, waarin we meer leerden over hoe falen ervoor kan zorgen dat onze onderneming sterker wordt, werden we door Catherine Van Eeckhaute van Startups.be ontvangen in de mobiele studio. Naast haar zaten twee ondernemers wiens eerlijke verhaal onze ogen echt deden opengaan.
“Er wordt meestal enkel aandacht gegeven aan de successen van ondernemingen,” stak Catherine van wal, “Maar ondernemerschap is niet enkel succes.” Het afgelopen jaar 2020 was nu niet bepaald een succesvol jaar voor de gemiddelde ondernemer. Maar dit COVID-tijdperk is ook een periode waarin ondernemers het verschil kunnen maken. In Vlaanderen heerst er nog altijd veel faalangst voor ondernemen. Nochtans is een uitschuiver noodzakelijk om successen te boeken.
Isabelle Ulenaers | Natural Self
We maakten als eerste kennis met Isabelle Ulenaers van Natural Self. Zij werkte jaren als therapeut, maar maakte op een gegeven moment de overstap naar een eigen onderneming in skincare.
“Veel ondernemingen starten vanuit een oplossing voor een probleem of een persoonlijke passie. Bij mij was dat ook zo: mijn dochter had een slechte huid, en geen enkele dermatoloog kon haar helpen. Dus besloot ik een product te zoeken dat voor haar zou werken. Niets voldeed echt volledig, dus besloot ik het zelf te ontwikkelen.” In de skincare business zijn al enkele grote reuzen actief, maar daardoor laat Isabelle zich niet afschrikken. “In de winkel zie je zo veel soorten keukenrol, en die worden ook allemaal verkocht.”
Isabelle kende ook haar mindere momenten, zoals wanneer een grote bestelling helemaal fout liep. “Je bent in paniek natuurlijk, maar op een gegeven moment moet je gewoon verder.” Ook COVID strooit wel wat roet in het eten: “In het begin deden we het heel goed, maar we merken dat er nu minder geld gespendeerd wordt dan vroeger. Maar ik ben ervan overtuigd dat we wel weer een evenwicht zullen vinden.”
Kimball Felix | Rombit
Kimball Felix van Rombit kon Isabelle daar perfect in volgen. “Je moet proberen de opportuniteit van een crisis te zien.” Bij Rombit hadden ze de technologie om een veilige afstand tussen mens en machine te waarborgen. Aangezien in deze gezondheidscrisis de afstand tussen mensen moet bewaard worden, zagen we dat als een businessmogelijkheid.”
Nochtans ging het Kimball niet altijd voor de wind. Zijn eerste start-up Clear2Pay groeide uit tot een internationaal bedrijf, maar ze slaagden er niet in de groei onder controle te krijgen. “Wanneer je onderneemt, heb je geen tijd om te wenen wanneer je een probleem tegenkomt. Je moet op zoek naar een oplossing. Het moment waarop je geen oplossingen meer vindt, dat is het moment waarop je besluit om de stekker eruit te trekken.” In 2014 werd Clear2Pay overgenomen. “Alles wat ik geleerd heb in die periode, heb ik meegenomen naar Rombit.”
Het is belangrijk dat je je in je onderneming laat omringen door de juiste mensen. Isabelle: “Ik heb niet aan anderen verteld wat ik van plan was. Mijn ouders vonden het in het begin een verschrikkelijk idee. Ik ben wel alleen gestart en daar ben ik blij om. Al had ik wel de hulp van experten nodig. Ik heb meteen gekeken wie me op welk gebied kon bijstaan: een labo voor de ontwikkeling van mijn product, een marketingbedrijf om me op de markt te zetten … Maar ik kan nog niet doen wat mijn concurrenten wel kunnen. Daarvan lig ik ’s nachts wel eens wakker. Ik ben maar een klein visje. En er zitten heel wat haaien in de ondernemerswereld.”
Kimball wist wat ze bedoelde. “Het oordeel van anderen is belangrijk, maar je mag je niet laten afbrengen van je eigen visie. Je moet je omringen met correcte mensen die je eerlijke feedback geven.”
Isabelle:
“Coaches geven vaak het advies om te starten met hulp van friends, family en fools. Ik zou dat niet meer doen. Ik ben gestart met financiële hulp van een vriend, maar dat is intussen mijn vriend niet meer en dat vind ik heel moeilijk.”
Kimball vindt het belangrijk dat je niet enkel focust op de successen van je onderneming, maar ook op de positieve kanten van falen. Je moet immers jezelf leren ondernemen en daar horen negatieve ervaringen bij. “Het is dat onbekende wat me drijft. Je weet de richting die je uit wil, maar niet wat er op je pad zal komen. Ik zal nooit in een gouden kooi terechtkomen, want daarvoor zou ik ’s ochtends simpelweg niet uit mijn bed geraken.”
ONDERNEMINGSTIP VAN ISABELLE:
“Begin gewoon. Je idee en onderneming groeit en brengt steeds andere uitdagingen met zich mee. Kijk niet ineens naar de top, want dan word je bang en doe je het niet meer. Oh, en lees elk contract tien keer na. Of neem een jurist onder de arm die dat voor jou kan doen.”
ONDERNEMINGSTIP VAN KIMBALL:
“Scale fast, fail fast. Je begint met twee kiezeltjes en gaandeweg bouwt de berg zichzelf wel – of niet, maar dan merk je het snel genoeg. En onthoud: je moet altijd springen. Als je niet springt, leer je niet zwemmen.”
De KICKOFF DAYS 2020 werden georganiseerd door stad Antwerpen, Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, AP Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool, Universiteit Antwerpen, Hogere Zeevaartschool, SINC, BAAS en VOKA. Met steun van EFRO en VLAIO.
Thumbs up for :
Comments