top of page

Het leven van starters gemakkelijker maken? Dat doet SBB met een starterswerking

Je eerste factuur opmaken? De juiste ondernemingsvorm kiezen? Wat met btw en belastingen? Financiële en boekhoudkundige aspecten kunnen voor een startende zelfstandige een uitdaging vormen. Een boekhouder of accountant helpt je bij het cijferwerk en geef je het juiste advies zodat je aan elke wettelijke verplichting voldoet.

SBB, dat is meer dan een accountant of een boekhouder. Je kan ze omschrijven als een klankbord, een coach en zelfs als een schaduwzaakvoerder. Bij elke stap die een ondernemer zet, groot of klein, staan ze klaar met advies en ondersteuning. Ze beheersen maar liefst acht expertisedomeinen: van startersadvies tot fiscaal advies, van successieplanning tot omgevingsreglementering. Ze hebben alles in huis om een ondernemer van A tot Z te ondersteunen en vormen dus ook voor de startersessies een enorme toegevoegde waarde.

Een starterswerking om u tegen te zeggen

Als starterscoördinator bij SBB heeft Nathalie Put al veel ondernemers ontmoet, vragen beantwoord en opportuniteiten gespot. Ze heeft mee de starterswerking op de kaart gezet en ziet jaarlijks zo’n 800 starters die deze formule doorlopen. Wat dit exact inhoudt: veel waardevolle publicaties en handige startersgidsen, bijna dagelijks een infosessie op de planning en digitale tools die het leven van ondernemers gemakkelijker maken.


Ze zetten ook in op student-zelfstandigen: “Voor studenten met een kleinschalige zelfstandige activiteit is de kost van een accountant vaak niet in verhouding met hun omzet. Wij hebben daarom een opleidingstraject uitgewerkt. Na drie trainingen zijn ze in staat om hun boekhouding zelf te doen. Ze krijgen een sjabloon mee dat we jaarlijks actualiseren. Op deze manier kunnen we ook de ondernemers van de toekomst helpen.”


Cash en winst zijn niet hetzelfde

Nathalie benadrukt hoe belangrijk het is om een accountant onder de arm te nemen en niet alles zelf te gaan uitzoeken. Ze is naast starterscoördinator ook zelfstandige in bijberoep en ervaart dus zelf wat er allemaal verwacht wordt: “Veel dingen weet je niet. Zo hebben vele starters niet meteen door dat winst en cash niet hetzelfde zijn of dat ze zelf instaan voor het betalen van de belastingen en ze hiervoor dus best een stuk opzij zetten. Ook bij het principe van de btw-listing vallen starters al eens uit de lucht. Wil je geen onnodige kosten maken en niet bij verassingen uitkomen op het einde van de rit? Laat je bijstaan door een specialist. Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend. Aarzel dus niet om een afspraak te maken.”


Over de succesformule die voor heel wat starters een verschil maakt

SBB heeft 500 medewerkers en 30 kantoren over heel Vlaanderen. Hun troef is dat ze tegelijkertijd heel groot én klein zijn. Ze helpen mensen over heel Vlaanderen maar iedereen heeft zijn eigen persoonlijke accountant in de buurt. Een aanpak die blijkt te werken want ze zien jaar na jaar een stijging in het aantal starters. Ze ook zien starters die na verloop van tijd goeddraaiende KMO’s

op de kaart zetten zoals Sitemark nv, een bedrijf gespecialiseerd in data-analyse via drones: “Vier jaar geleden wandelden ze één van onze kantoren binnen als jonge start-up, nu stellen ze 50 medewerkers tewerk.”


De overstap van een eenmanszaak naar een vennootschap

Afsluiten doen we met een vraag van de partnership manager van Xerius. Marc Hellemans wil graag weten wanneer de overstap wordt gemaakt van een eenmanszaak naar een vennootschap. Nathalie: “Dit is afhankelijk van meerdere factoren en dus altijd maatwerk. In tegenstelling tot wat regelmatig beweerd wordt, kan er niet eenvoudigweg een omzetgrens bepaald worden om aan te geven wanneer je best die overstap maakt. Een belangrijke maatstaf is het bedrag dat je privé ter beschikking moet hebben. Wanneer je actief bent als eenmanszaak, kan je – na belastingen – vrij over dit geld beschikken. Ben je actief in een vennootschap dan betaalt je klant aan de vennootschap. Wanneer je evenveel geld uit je vennootschap moet halen als er binnenkomt, dan heeft een vennootschap weinig zin.”


Bekijk hier de blind date van Nathalie & Yanuka.

 

Studeer jij binnenkort af en ben je van plan om misschien op te starten als zelfstandige?


Schrijf je dan zeker in voor onze webinar rond afstuderen & opstarten op dinsdag 23 juni van 19u00 tot 21u00.

In 120 minuten kan jij al je vragen rond opstarten afvuren op onze experts. We sturen je zelfs alle informatie, brochures en goodies op per post!


 

Meer informatie over SBB Accountants & Adviseurs

 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page