top of page

INTERVIEW_ Boerespele


Studenten Warre & Cas, beiden 22 jaar, hebben een bedrijfje gestart in drankspellen. Onder de naam “Boerespele” bedenken ze verschillende spellen. Hun tagline luidt: ”Wanneer gezelschapsspel en drankspel kinderen krijgen.” Dat belooft...


BAAS_ Dag Warre & Cas, vertel eens, wie zijn jullie en wat doen jullie met deze drankspellen?

Cas: “Wij zijn allebei van Antwerpen en studeren aan de universiteit van Antwerpen. Samen hebben we een onderneming uit de grond gestampt in drankspellen. Wat onze spellen anders maakt dan anderen is dat we echt het aspect van gezelschapsspellen erin houden, maar dan gecombineerd met drinken. Zo hebben wij tactische spellen waarbij je ook moet drinken, in tegenstelling bij andere ‘drankspellen’ waarbij je meestal enkel een opdrachtje moet doen of slokken moet nemen. Wij hebben voorlopig al 2 spellen gemaakt en zijn een kleine community aan het vormen. Aangezien wij groot belang hechten aan ontwerp en design, en deze vaak geapprecieerd worden door velen, hebben wij onlangs ook 2 unieke T-shirts uitgebracht. Daar hebben wij veel complimenten over gekregen.”

Warre: “Ik ben ook scoutsleider bij Scouting Antwerpen Zuid. Dit jaar heb ik leiding gegeven aan de jins (de oudsten) en hebben we een prachtige reis gemaakt naar Tanzania.”


Hoe is jullie onderneming ontstaan?

Warre: “Ik speel al heel mijn leven graag gezelschapsspelletjes. Vanaf mijn 15 à 16 jaar ben ik ook begonnen met bier te drinken, en daar komen wel eens drankspelletjes bij kijken (lacht). Alleen zijn die drankspelletjes vaak saai, eentonig en niet echt diepgaand. Ik ben begonnen met drankspellen te maken waarin je kan winnen. Die waren voor mijn vriendengroep en die speelden we dan als we samen op reis gingen. Dat waren spellen die soms een dag lang kon duren, maar waar wij heel veel plezier mee hadden, en heel hard mee hebben gelachen. Wanneer ik alleen ben gaan wonen, had ik een kaartspel gemaakt (Shaff; ons eerste spel). Dat was een kort, grappig en tactisch spel. Vanaf de eerste keer dat we dat spel speelden, was iedereen razend enthousiast. Een goeie vriend, Cas dus, was zo overtuigd dat hij zei dat ik het spel moest gaan verkopen. Ik zei dat ik daar al eens over had nagedacht maar dat ik niet goed zou weten hoe ik daaraan zou beginnen. Waarop Cas zei dat hij me wel zou willen helpen. Door de harde wil van Cas, is dat idee uitgewerkt tot een klein bedrijfje. Eerst nog heel klein, enkel voor vrienden, maar ondertussen met meerdere spellen, T-shirts, een kleine community en enkele samenwerkingen waar we juist aan begonnen zijn.” Warre: “Boere is mijn bijnaam. Daarnaast lachen wij ook wel eens met ‘de boeren’ van de boerenbuiten, buiten Antwerpen dus. Vandaar dat we Boerespele een leuke naam vonden.”


Vonden jullie het moeilijk om de sprong te wagen?

Warre: “Ik ben overtuigd geweest door Cas. Zelf zou ik het nooit zo serieus aangepakt hebben. Maar vanaf de eerste verkoop was ik zeker overtuigd. De reacties waren zo positief dat we snel wisten dat we goed bezig waren.” Cas: “Het was wel spannend om er eenmaal aan te beginnen. Eerst hebben we een paar maanden samen gezeten en het spel verder uitgewerkt en gecommercialiseerd. We hebben door een vriendin van ons, Hasse Kwaspen, onze huisstijl en het spel laten ontwerpen, wat ze fantastisch gedaan heeft! Dan zijn we beginnen posten op Instagram om eens te zien of er interesse was, nog voor we een voorraad aankochten. We hadden dan een pre-order gestart en hadden al snel het aantal bestellingen dat we nodig hadden om spellen te maken. Na de eerste verkoop kregen we direct berichten op Instagram van mensen die ook nog een spel zouden willen kopen, zo kwam de bal aan het rollen. Mond tot mond reclame was heel goed bij ons aangezien onze klanten meestal met vrienden speelden, zo kwam onze naam goed rond. Het was dus niet echt een sprong, we begonnen

gewoon met ideeën uitwisselen en voor we het wisten waren we spellen aan het verkopen en vandaar gingen we verder. Dan was het veel proberen, bijleren en aanpassen.



Welke studies heb je allemaal gevolgd?

Cas: “Ik heb mijn bachelor handelsingenieur op zak en begin nu aan mijn master TEW op de Universiteit Antwerpen.” Warre: “Ik heb mijn bachelor industrieel ingenieur elektromechanica, met een beetje productontwikkeling, behaald en werk nu mijn thesis nog af van mijn master. Ook aan de Universiteit Antwerpen.”


Welke skills uit je studies neem jij mee?

Warre: “Mijn richting sluit niet super hard aan bij mijn onderneming. De meeste skills die ik gebruik, heb ik eerder zelf ontwikkeld. Ik moest lang nadenken over deze vraag, maar denk nu wel aan het concept van ideegeneratie dat ik heb geleerd bij productontwikkeling, dat gebruik ik soms nog wel eens.” Cas: “Ik heb een economische achtergrond dus dat helpt sowieso wel bij economische activiteiten. Ook denk ik dat het probleemoplossend-denken in beide onze richtingen wel belangrijk is in het ondernemen.”


Wat vind je het leukste aan het ondernemen?

Warre: “Dat is sowieso het verzinnen van spelmechanismes en het uitwerken daarvan, en dan beseffen dat dat niet alleen voor mezelf is, maar dat iedereen er mee van kan genieten. Dat klinkt waarschijnlijk typisch, maar het is geweldig om te doen wat je het liefst doet, en ook nog eens het gevoel hebben dat je nuttig bezig bent.” Cas: “De leuke reacties van mensen, een soort van bevestiging dat je goed bezig bent en dat je hen een plezier hebt kunnen doen. Zeker omdat we zelf trots zijn op wat we maken en doen en er veel tijd in steken, als ze het dan appreciëren is dat echt motiverend.”


Wat vind je minder leuk?

Warre: “Voor ons beiden is dat het verkoopaspect. Ik ben geen grote fan van sociale media, en al

zeker niet van de tijd die daarin kruipt. Het is natuurlijk een heel belangrijk aspect van ons bedrijf, maar wel ons minst favoriete aspect. Waarschijnlijk omdat we er beide ook geen toppers in zijn.”


Welke apps op jullie smartphone zijn onmisbaar?

Cas: “Voor ons bedrijf is dat zeker Instagram, dat is waar we alles op posten en waar we vooral communiceren met onze klanten.”

Boeken die jullie zijn bijgebleven?

Warre: “De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst. Om verschillende redenen: het verhaal, de humor, de stijl, ... Daarin wordt ook het spel de Ronde van Drankrijk gespeeld, een spel dat ik zelf ook nog gemaakt heb (lacht).”


Proberen jullie zich op een manier nog meer uit te dagen?

Cas: “Ja, zeker. Wij zijn nog een klein bedrijf, dus ik denk dat dat zeker nodig is. We proberen met elk nieuw spel onze vorige spellen te overtreffen.” Warre: “Ook de overschakeling naar gezelschapsspellen (zonder het drankelement) is zeker een uitdaging. Die ben ik deze zomer aangegaan, want in het najaar maken we een spel in samenwerking met de Universiteit Antwerpen voor kindjes in Tanzania, rond het filteren van water.”


Waar zien jullie jezelf staan over 5 jaar?

Warre: “Een van de levenslessen dat ik heb geleerd, is dat je de toekomst niet kan voorspellen. Ik kan zeker wel dromen dat Boerespele binnen 5 jaar een groot, draaiend bedrijf is, maar het kan ook zijn dat ik tegen dan al met iets anders bezig ben. Wat ik wel zeker weet is dat ik heel mijn leven ga blijven ondernemen.” Cas: “Ik weet het ook niet maar ik hoop dat ik nog steeds aan het ondernemen ben.”


Schakelen jullie externen in bij de ontwikkeling van jullie spellen?

Cas: “Nope. Wij doen alles zelf. Voor de zaken die we zelf niet kunnen, zoals de illustraties, maken we gebruik van vrienden en kennissen die nog studeren. Hen betalen we wel, en zo krijgen zij ook voor de eerste keer een ‘betalende’ opdracht.”


Werken jullie samen met partners?

Warre: “Momenteel hebben we nog geen samenwerkingen die naar buiten zijn gebracht, maar in het najaar komen er wel twee samenwerkingen aan. Eentje daarvan is met de UA, de andere is met een Antwerpse band.” Cas: “In de toekomst willen we wel vaker samenwerkingen doen. We denken dat hier ook zeker een grote markt voor is, want welk bedrijf wilt nu niet zijn eigen (drank)spel?”


Vertel eens, hoe loopt die samenwerking met een Antwerpse band? Wat is jullie rol in die samenwerking? De band had ons gecontacteerd omdat ze een drankspel wilden als merchandise om aan hun fans en vrienden te verkopen. Wij hebben voor hun een spel op maat gemaakt waarbij mensen de band op een originele manier beter leerden kennen. Dit spel gaan wij produceren. Met andere woorden: de band krijgt een afgewerkt product maar zorgen wel zelf voor de verkoop.


Kan je van je onderneming leven?

Cas: “Nee, en dat zal nog wel even duren voordat wel lukt. Omdat we allebei nog een heel druk leven hebben, nemen we ook onze tijd met Boerespele. We bepalen zelf het tempo, en dat hoeft niet altijd even hoog te liggen.”


Welke skills moet voor jullie een ondernemer hebben?

Warre: “Creativiteit is het belangrijkste voor mij. Wanneer je genoeg creativiteit hebt, ga je er altijd wel bovenuit komen. Daarnaast is wilskracht natuurlijk ook wel noodzakelijk.”


Wat is het beste advies dat jullie ooit hebben gekregen?

Cas: “Dat je flexibel moet zijn in je onderneming. Je moet niet altijd koppig blijven achter je eerste idee of plan, maar evalueren en reflecteren is ook belangrijk.”


Heb je zelf nog tips voor jongeren die willen starten?

Samen: “Gewoon doen. Begin bij het begin en vanaf dan is het met vallen en opstaan. Het is een leerproces, maar als je er niet aan begint, ga je ook nooit bijleren. Gewoon gaan dus!”


INSTAGRAM_ Boerespele

WEBSITE_ Boerespele

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen



0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page