top of page

STUDEREN EN ONDERNEMEN: HOE DOE JE DAT? [slotshow KICKOFFDAYS 5 oktober]


Op maandagavond 5 oktober 2020 begroette Mathias Mallentjer ons live op het terras bij Bar Take-Off. Hij had enkele enthousiaste mannen en vrouwen in het publiek en een hoop blije bubbels die online het coronaproof event volgden. Mathias kwam met een leuk nieuwtje: in 2019 telde de stad Antwerpen meer dan 1.000 student-ondernemers. Ter vergelijking: in 2009 waren dit er maar 50. Hoog tijd om deze ondernemende studenten en hun opvolgers alle info te geven die ze nodig hebben om hun zaak een vliegende start te laten nemen: welkom bij de slotshow van de KICKOFFDAYS 2020, dag 1!

Suzy Didden | projectmanager student entrepreneurship stad Antwerpen

Als eerste gast ontmoetten we Suzy Didden, die werkt vanuit de stad Antwerpen voor TAKEOFFANTWERP_. Zij maakt samen met haar collega’s de studenten met ondernemende ambities wegwijs in de stad. Ze verwijzen door naar partners die je kunnen helpen en ondersteunen, vertellen je wat je nodig hebt om verder je plan uit te werken en bieden zo een echte meerwaarde. “We ondersteunen de studenten zo dat ze veel sneller veel verder geraken”, licht Suzy toe. Antwerpen is daarvoor de perfecte plek. “Het is een ondernemende stad op mensenmaat, waar je als student niet alleen boekenwijsheid kan verwerven, maar ook praktische skills kan opdoen in je onderneming. Bovendien kan je je daarin laten ondersteunen door een breed ecosysteem.” Suzy vind je elke dinsdag in Bar Takeoff.

Stijn Goos | accountant bij SBB Accountants-adviseurs

De volgende gast werd door geen enkele persoon in het publiek herkend als accountant, maar hij is er wel degelijk een: Stijn van SBB Accountants-adviseurs. Hij is nummer 1 fan van TAKEOFFANTWERP_. “Ik begrijp dat mensen me niet herkennen als accountant. Vroeger leek dat iemand die enkel de cijfertjes opvolgt, maar we geven tegenwoordig ook veel advies bij het ondernemen.” Stijn kreeg twintig minuten spreektijd over het belang van accountants bij het runnen van een onderneming en die waren goed gevuld. Het is natuurlijk een belangrijk onderwerp. Je boekhouding voeren is immers verplicht. Als student-ondernemer is het bovendien niet evident om meteen een boekhouder aan te nemen. Daarom biedt SBB een template om je boekhouding zelf te doen, een handige tool waarover ze woensdag een uitgebreide workshop zullen geven. Een aanrader!

Verder legde Stijn ons een heleboel praktische zaken uit om met onze onderneming van start te gaan: het openen van een aparte zichtrekening, het aanvragen van een ondernemingsnummer, het aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds … Hij mocht er echter niet al te lang bij stil staan, want de volgende gasten hadden daar ook nog een heleboel expertise rond te delen. Dus vertelde Stijn ons de basics van beroepskosten (Wat mag je aftrekken bij de aangifte voor de belastingen en wat niet? En als je iets mag aftrekken, voor hoeveel procent van het bedrag mag dat dan?), hoe je fiscaal ten laste kan blijven van je ouders en wanneer je best toch een accountant inschakelt voor je bedrijf.

Kayleigh Geerts | klantenconsulente bij Acerta

Stijns stoel werd ingenomen door Kayleigh Geerts, klantenconsulente bij Acerta. Haar specialiteit is het helpen van startende ondernemers bij de noodzakelijke administratie. Samengevat zorgt zij voor de aanvraag van je BTW-nummer en je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds. En legt ze het hoe en waarom uit! “Per kwartaal moet je je sociale bijdrage betalen om je sociale zekerheid in orde te brengen. Eigenlijk betaal je voor je sociale vangnet.” Daarbuiten heb je nog een aanbod aan verzekeringen om je extra te beschermen, zoals bijvoorbeeld een verzekering voor je pensioen. “Zit je onder de € 6.996,80 netto-inkomsten, dan moet je geen sociale bijdrage betalen.” Dit was zo’n belangrijk bedrag dat Mathias de arme Kayleigh het tot drie keer toe liet herhalen.

Nail Yaramis | kantoordirecteur KBC Bank en Verzekeringen

Na Acerta was het de beurt aan KBC Bank en Verzekeringen. Nail Yaramis, kantoordirecteur van het filiaal in Berchem, kwam met veel plezier uitleggen hoe KBC ondernemers ondersteunt. “In ieder van ons zit een ondernemer”, poneerde hij. KBC heeft een speciale website voor starters, waar veel antwoorden staan op vragen die je kan hebben bij (de opstart van) je onderneming. Wanneer je onderneming verder groeit, is een relatiebeheerder bij KBC misschien meer je ding.

In het begin heb je natuurlijk alle tools nodig zodat deze groei vlot kan verlopen. Daarom heeft KBC in samenwerking met verschillende partners een pakket samengesteld met extra voordelen voor startende ondernemers: Boost Pack. Zo krijg je bijvoorbeeld korting op je bijdrage bij Acerta, heb je recht op enkele voordelen bij SBB en kan je een jaar gratis gebruikmaken van een betaalterminal. Ook is KBC bekend van de KBC Vindr: een community van en door ondernemers, waar je je gratis kan aansluiten om je ervaring te delen en zo te leren van elkaar. Via de KBC Deals op de KBC Mobile app kan je bovendien je zaak promoten bij alle appgebruikers. En dit is maar een tipje van de sluier: “Een bankier kan het verschil maken voor de startende ondernemer op zo veel vlakken. Op sleutelmomenten in je leven heb je advies nodig, en dit advies en het persoonlijke contact dat je bij ons krijgt is een echte meerwaarde.”



Na het bezoek van Nail kon elke (virtuele) aanwezige terecht in chatrooms om vragen te stellen over studeren en ondernemen aan de verantwoordelijken van elke onderwijsinstelling. Ongetwijfeld zijn daar vele nieuwe ondernemingen geboren!


=





0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page