top of page

Stad Antwerpen: waar elk idee een kans krijgt en iedere ondernemer zich thuis voelt

Als je wil starten als zelfstandige kom je heel wat wettelijke verplichtingen tegen. Iedere dinsdagvoormiddag biedt de Stad Antwerpen gratis startersadvies aan in TAKEOFFANTWERP zodat jij exact weet aan welke verplichtingen je moet voldoen.

Er leeft en beweegt heel wat in de Antwerpse start-upscene. Het bruist er van de creatieve ideeën en innovatieve concepten. Dat de stad veel initiatieven neemt om die ondernemingszin nog verder aan te wakkeren is iets wat Suzy Didden, die instaat voor de startersbegeleiding, alleen maar kan bevestigen. Hun doel? Stad Antwerpen nog meer op de kaart zetten als een stad voor en door ondernemers.

Over het ondernemend ecosysteem waar de Stad naar streeft

De stad zet mee zijn schouders onder TAKEOFFANTWERP, een fysieke plaats waar studenten die willen ondernemen elkaar kunnen ontmoeten en events kunnen organiseren. Er is ook een koffiebar aanwezig voor de nodige cafeïne want er wordt hard gewerkt. Daarnaast voorzien ze ook startersbegeleiding. Suzy en haar collega Marie Schoeters maken starters wegwijs door het aanbod van initiatieven. Ze gaan er steeds buiten met meer zicht op de wettelijke verplichtingen, een handvol brochures en contactpersonen die hen kunnen helpen bij de volgende stap. Daarnaast steekt Stad Antwerpen ook een hart onder de riem als partner bij events als de startersessies. “We maken de brug tussen alle aanwezige initiatieven en ontwikkelen een ondernemend ecosysteem. Op deze manier creëren we een stad waarin er plaats is om ideeën om te zetten naar start-ups en ze te laten groeien tot goed draaiende scale-ups.”


Student-ondernemerschap zit in de lift

Jaarlijks zijn er meer en meer studenten die de stap wagen. De studententijd is volgens Suzy ook het uitgelezen moment om te experimenteren: “Studenten hebben vaak weinig verplichtingen. Kinderen en leningen behoren nog niet tot hun zorgen. Als ze willen testen of ondernemen iets voor hen is en ze het alvast voelen kriebelen is dit hét moment. Het statuut student-zelfstandige creëert bovendien een veilige context: ze blijven fiscaal ten laste van hun ouders en genieten van verminderde bijdragen. Falen heeft in dat perspectief een kleinere impact en is vaak zelfs een fantastische leerervaring.”


Natuurlijk brengt ondernemen ook voor starters enkele valkuilen met zich mee. Starters zijn enthousiast, lopen over van ideeën en willen er volledig voor gaan maar als ze niet stilstaan bij de formaliteiten en drempels gaan ze weleens de mist in. Suzy: “Het statuut van student-zelfstandige heeft bepaalde voorwaarden, als je situatie wijzigt, valt dit statuut en de bijhorende voordelen weg. Dat is iets waar we hen vaak op wijzen. Zo moet je een volwaardige opleiding bij een erkende onderwijsinstelling volgen. Je scoort dus minstens 27 studiepunten per schooljaar of volgt 17 lesuren per week. Van zodra studenten voor minder dan 17 lesuren per week ingeschreven zijn, vervalt het statuut.


Een vaste waarde en grote fan van de startersessies

Dat de mensen van Stad Antwerpen niet mogen ontbreken op de startersessies is wel duidelijk. Ze staan voor honderd procent achter dit initiatief: “Starters hebben op één moment verschillende experts en rolmodellen binnen handbereik. Alle vragen waarmee ze zitten, kunnen ze afvuren. Het ecosysteem dat we creëren, komt daar volledig tot zijn recht. Het zijn ook altijd leuke avonden die eindigen met een gezellig netwerkmoment. Dat het nu online plaatsvindt maakt het extra spannend, maar met de E-roundup is bewezen dat het event zijn waarde niet verliest.”


“Wij zagen een echte foodtruckhype ontstaan, maar ons hoor je daarover niet klagen”

Het is Yindra Cox, zaakvoerder van de Maurice Bar die dit artikel afsluit met een allerlaatste vraag. Zelf is ze nog niet zo lang geleden bij de Stad gaan aankloppen voor startersbegeleiding. Nu is ze benieuwd naar de ideeën waarmee starters zoal bij hen aankloppen. Suzy: “Wij komen een mooie mix tegen van initiatieven, al blijken student-zelfstandigen toch vaak de creatieve kant op te gaan. Ze starten vaak een zaak in websiteontwikkeling, fotografie, marketing en het ontwikkelen van apps. Het zijn initiatieven die niet zo’n grote investering vragen. Starters die afgestudeerd zijn, durven al eens grotere risico’s nemen. We zien daar wel bewegingen in, zo zagen we een tijd geleden een echte foodtruckhype ontstaan. Maar ons hoor je daar alvast niet over klagen.”


Bekijk hier de blind date tussen Suzy & Barbara.

 

Studeer jij binnenkort af en ben je van plan om misschien op te starten als zelfstandige?


Schrijf je dan zeker in voor onze webinar rond afstuderen & opstarten op dinsdag 23 juni van 19u00 tot 21u00.


In 120 minuten kan jij al je vragen rond opstarten afvuren op onze experts. We sturen je zelfs alle informatie, brochures en goodies op per post!


 

Meer informatie over hoe stad Antwerpen jou kan helpen?

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page