Meer dan 6000 mensen studeerden dit academiejaar af, velen daarvan starten binnenkort als zelfstandige. Die overgang roept ongetwijfeld vragen op: hoe zit het nu juist met btw, boekhouding en verzekeringen? Tijdens de startersessies in het Zuiderpershuis kwamen tal van experts en afstuderende studenten samen. Er werd gretig met kennis gestrooid en informatie uitgewisseld. Een informatieve recap voor wie er niet bij kon zijn, vind je hier.
De Stad
Heel wat student-ondernemers klopten afgelopen academiejaar aan bij Suzy met een idee, een plan en een heleboel vragen. En daarvoor zijn ze bij hen aan het juiste adres. Als starterscoaches vormen ze vaak het eerste aanspreekpunt en maken ze studenten wegwijs in alles wat de Stad Antwerpen te bieden heeft.
Suzy: “Er zijn heel wat mogelijkheden in de stad maar je moet je weg vinden doorheen het aanbod. Zo bieden we op onze website een overzicht van coworking spaces, adviseren we omtrent het organiseren van events en vergunningen en kunnen we je heel gericht doorverwijzen binnen ons ecosysteem.”
De tips waar elke startende ondernemer volgens Suzy wat aan heeft:
Wees niet geremd om te spreken over je project. Het kan je in contact brengen met potentiële klanten.
Bouw een netwerk op.
Durf doen maar doe verstandig. Informeer je zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Elke dinsdag vind je Suzy in Bar Takeoff, voor een babbeltje over je idee of een concrete vraag.
Download de presentatie van Suzy hier:
Boekhouding
SBB accountants & adviseurs maakt het leven van starters een stuk gemakkelijker. En dat komt goed van pas want op boekhoudkundig vlak maak je een heel parcours door vooraleer je echt kan starten. Dat begint al met de keuze van je ondernemingsvorm: ga je voor een eenmanszaak of een vennootschap?
Met een eenmanszaak start je snel, zonder oprichtingskosten of startkapitaal maar word je belast volgens de personenbelasting. Een vennootschap vraagt meer wettelijke vereisten bij de opstart maar geeft dan weer de mogelijkheid tot fiscale optimalisaties. Er komt natuurlijk nog heel wat meer bij kijken.
Hendrik: “Van zodra je inkomsten genereert, betaal je belastingen. ook hier kan je maar beter van op de hoogte zijn. Een financieel plan, daar hoef je ook niet bang voor te zijn integendeel. Zie het als een plan dat je helpt om je doelstellingen te behalen.”
Een accountant is niet wettelijk verplicht, maar wie er eentje onder de arm neemt, krijgt er heel wat voor terug. Door de digitalisering focussen accountants meer dan ooit op hun adviserende rol. Ze zijn mee met de laatste trends en beschikken over efficiënte programma’s.
Afsluiten deed Hendrik met de drie D’s: “Als starter moet je durven, doen en doorzetten. Denken doet SBB wel voor jou!”
Download de presentatie van Hendrik hier:
Administratie en sociale verplichtingen
Wie bij Acerta langsgaat, kan heel wat to do’s in één keer afvinken. Het is een sociaal verzekeringsfonds maar ook een ondernemingsloket. Ze voorzien je ondernemingsnummer en btw-nummer maar ook andere verplichtingen zoals Sabam of het FAVV voor wie in de voedingsbranche start.
Sociale bijdragen zijn onlosmakend verbonden aan je leven als ondernemer. Acerta zal per kwartaal de wettelijke sociale bijdragen innen en doorstorten aan de overheid. In ruil kan je altijd rekenen op een sociaal vangnet. Dat betekent dat je geniet van (financiële) ondersteuning bij ziekte, gezinsuitbreiding of pensioen. Acerta groeit bovendien mee met jou als ondernemer. Vanaf de opstart staan ze klaar met expertadvies en nemen de administratieve rompslomp met plezier van je over. Gaan de zaken goed en kom je plots handen te kort? Ook voor de aanwerving en administratie van je eerste personeelslid kan je terecht bij hun sociaal secretariaat.
Enkele waardevolle tips van Ellen:
Laat je niet afschrikken door het statuut van hoofdberoep. Als je een droom hebt, ga er dan voor.
Sociale bijdragen moet je betalen maar je krijgt er ook behoorlijk wat voor terug.
Als zelfstandige ben je je eigen baas. Het heeft nadelen maar ook vele voordelen.
Bank & Verzekeringen
Ga je bij KBC langs voor je zakelijke rekening, dan kom je gegarandeerd verrast buiten. KBC voorziet tal van initiatieven om ondernemers vlot te laten starten. KBC Vindr werd in het leven geroepen als netwerkplatform en via KBC Deals kan je heel gericht reclame maken. Het boostpack bestaat uit tal van interessante voordelen maar bekijk zeker ook hun website boordevol nuttige tips en beluister hun podcast met sterke verhalen. Want ook met hun kennis en ervaring helpen ze starters al een heel eind. Zo vertelt Domien ons dat een zakelijke rekening geen verplichting maar toch sterk aan te raden is, zo houd je privé- en zakelijke transacties gescheiden.
Bij Domien en zijn collega’s kan je steeds van 8u ‘s ochtends tot 10u ‘s avonds met je vragen terecht, ook op zaterdag. Dat horen ondernemers graag. En als dat nog niet voldoende is, is er ook nog Kate, de digitale assistente. Ze kan nog niet alles maar weet enorm veel. Zo spreekt ze vloeiend West-Vlaams.
De drie tips van onze financiële expert:
Durven doen is heel belangrijk.
Je ontdekt hoeveel ondersteuning er is, hoeveel organisaties er zijn waar tal van info te vinden is. Maak er gebruik van.
Het ondernemen is plezant, ga ervoor!
Download de presentatie van Domien hier:
__________
TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Hogere Zeevaartschool, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland,BAAS en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen
Comentários