top of page

Studeren en ondernemen - recap [throwback]



Voor de herhaling rond studeren en ondernemen had Mathias Mallentjer na maandag een dag uitgekozen met iets beter weer. De sfeer zat erin, de microfoons waren ontsmet en het publiek was opgewarmd: klaar voor een interessante sessie rond studeren en ondernemen met de verschillende gasten die Mathias had uitgenodigd.


Suzy Didden | Stad Antwerpen

Als eerste gaste: een bekend gezicht. Suzy Didden van Stad Antwerpen is het eerste aanspreekpunt voor toekomstige student-ondernemers binnen de stad. Elke dinsdag kan je met haar rond de tafel gaan zitten in BAR_TAKEOFF, een koffietje drinken en je ondernemersplannen op tafel leggen. Zij verwijst je door naar partners die voor jou geschikt zijn, vertelt je over de gepaste tools voor je onderneming en maakt je wegwijs binnen de verschillende ecosystemen van de stad.


Voor TAKEOFFANTWERP_ beheert ze ook het dashboard, wat wil zeggen dat ze perfect weet wie wie kan verderhelpen in onze stad. Ze is jouw bezoekje meer dan waard.


Nathalie Put & Stijn Goos | SBB accountants-adviseurs

Suzy's plekje in de mobiele studio werd ingenomen door Nathalie Put en Stijn Goos van SBB accountants-adviseurs. Zij overliepen de belangrijkste zaken om te kunnen starten met je onderneming. Zo moet je onder andere rekening houden met een wettelijk kader: het voeren van je boekhouding is bijvoorbeeld wettelijk verplicht, maar of je dat met of zonder boekhouder doet is je eigen keuze. Voor de volle voordelen van het statuut student-ondernemer, moet je er wel voor zorgen dat je binnen de kleine ondernemersregeling blijft (maximum € 25.000 omzet draaien) en onder de € 6.900 winst maken. Of je nu kiest voor de kleine ondernemersregeling, die btw-vrij is onder voorwaarden, of voor het normale btw-stelsel, beide regelingen hebben verschillende voor- en nadelen. Je kan altijd de sessie of de presentatie opnieuw bekijken via ons platform Hopin om de voornaamste verschillen te weten te komen, maar je boekhouder kan je ook alle uitleg geven die je nodig hebt.


Stijn en Nathalie gaven nog enkele tips mee voor de startende ondernemer. Zo moet je altijd een factuur opmaken als je verkoopt aan bedrijven. Op de website van SBB kan je ook zien wat daar allemaal op moet staan. Ook de verplichte formaliteiten moet je in orde brengen. Gebruik tot slot een afzonderlijke bankrekening voor je onderneming.

Wanneer je je eigen boekhouding doet, stoot je op heel wat vragen. Want hoe bereken je je belastbaar inkomen? Hoe blijf je fiscaal ten laste van je ouders? Wat kan je bij beroepskosten ingeven en hoeveel procent van je aankopen zijn beroepskosten?


Sommige kosten zijn ook helemaal niet aftrekbaar voor de belastingen. Een boekhouder kan je hierin ondersteunen. Wanneer je een boekhouder hebt, heb je ook minder kans op fouten in je belastingaangifte. En je kan ook een boekhouder vragen om je advies te geven, ook als je zelf je boekhouding doet. Zo kan je het financiële plaatje voor jouw onderneming laag houden.


SBB lanceerde ook een digitaal platform voor haar klanten om documenten en facturen te beheren. Dankzij overzichtelijke grafieken kun je zo de financiële kant van je zaak opvolgen en hoef je je documenten niet fysiek op zolder te bewaren. Door deze administratieve vereenvoudiging digitalisering is het beheer van je onderneming heel wat gemakkelijker!


Wanneer je onderneming groter wordt, je grote investeringen wil doen, je een samenwerking wil aangaan … spreek je best toch eens af met een boekhouder.


ONDERNEMERSTIP VAN STIJN:

“Waarom zou je het niet doen?”

ONDERNEMERSTIP VAN NATHALIE:

“Ondernemen is gewoon interessant. Het is zo leuk om te doen. En als je klein onderneemt, heb je dankzij alle voordelen niets te verliezen."


Tessa Huybrighs | Acerta

Mathias’ volgende gast was Tessa Huybrighs van Acerta. Ze kende BAR_TAKEOFF al langer, want ze studeerde aan UAntwerpen. Nadien ging ze aan de slag bij Acerta om de dromen van anderen waar te maken. Bij Acerta begeleiden ze mensen die willen starten van aan de wieg van de onderneming tot aan het pensioen, en zelfs nadien als je dan ondernemingsplannen zou hebben.


Nu – je moet als zelfstandige sowieso een sociale bijdrage betalen, dus je moet je nu eenmaal aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta. In hoofdberoep zorgt deze aansluiting voor verschillende soorten betalingen. Als student betaal je een solidariteitsbijdrage. Moest je je onderneming na je studies nog willen verderzetten, kan je je ook via Acerta nog extra verzekeren voor allerlei sociale situaties. Dat maakt het minder eng om te ondernemen.


BASELINE VAN TESSA:

“Starten is spannend. Acerta maakt het simpel!”

Tom Gijsels & Kris De Raedt | KBC

De laatste gasten in de mobiele studio waren Tom Gijsels, expert oplossingen voor ondernemers en Kris De Raedt, expert betaaloplossingen bij KBC Bank en verzekeringen. Zij begeleiden startende ondernemers in de fase van de opstart en bij betaaloplossingen.


KBC kan een belangrijke partner voor jou én je onderneming zijn. Je kan bijvoorbeeld al een rekening voor je onderneming openen op enkele minuten. Moest je vastlopen in het proces, kan je via KBC Live geholpen worden tot 22:00 uur! Ze stelden ook een boostpakket samen in samenwerking met enkele partners speciaal voor jonge ondernemers, waarin je onder andere een handige betaalterminal kan vinden. KBC kan ook de betaaltransacties van jouw webshop regelen en is niet enkel bankier-verzekeraar, maar denkt ook mee met de ondernemer. Zo kan je bijvoorbeeld ook een cyberverzekering bij hen afsluiten.


BASELINE VAN TOM EN KRIS:

“Wij zijn gewoon de beste partner. Of nee, wij zijn eigenlijk de partner van de starter in goede én in kwade tijden!”

ONDERNEMINGSTIP VAN TOM EN KRIS:

“Aarzel niet om ons te contacteren. Spring eens binnen of contacteer ons online. Wil je ondernemen? Gewoon doen!”



Thumbs up for :

0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page