Een waar feest voor Antwerpse studenten was 11 oktober 2022, want eindelijk mocht TAKEOFFANTWERP weer écht live gaan zoals gewoonlijk, zonder coronaregels. Het Zuiderpershuis mocht als feestlocatie zich extra mooi aankleden voor de gelegenheid en gastheer Mathias Mallentjer deed hetzelfde. Want Stad Antwerpen telt intussen al 1.250 student-ondernemers! Wow! En dat is natuurlijk mede mogelijk gemaakt door de verschillende organisaties waar ze studeren: KDG Hogeschool, AP Hogeschool, UAntwerpen, Antwerp Maritime Academy (HZS) … En natuurlijk wil je studeren én ondernemen in de stad der steden: Antwerpen. Mathias vroeg daarom als eerste gaste schepen Erica Caluwaert op het podium.
Mevrouw de schepen vertelde duidelijk opgelucht over de voorbij coronaperiode. “Ik ben blijven ademen en werken (toen nog als advocaat-strafpleiter). Het was niet allemaal kommer en kwel. We waren bijvoorbeeld als advocaten al decennia aan het zeuren om digitaal inzage te krijgen in dossiers en eindelijk was dat mogelijk. Die periode heeft dus ook iets goeds voortgebracht.” Werd de schepen hier betrapt op een ondernemende spirit?
Ze vulde aan: “De switch van een eigen advocatenkantoor naar schepen was uitdagend, maar ik mag in zoveel leuke onderwerpen en met zoveel fijne mensen werken. Veel dromers ook. Verwachtingen op korte termijn worden vaak overschat, en op lange termijn onderschat, zei Bill Gates. Blijf dus zeker dromen, je successen komen nog. Met steun van de stad is dit ook mogelijk. De reden dat we dit doen is puur opportunistisch: jullie zijn onze toekomst en wij hebben de waarheid al lang niet meer in pacht.”
Om steun te krijgen van de stad, zijn verschillende kanalen mogelijk, check dus zeker ondernemeninantwerpen.be. “We moeten nadenken over de stad van de toekomst, welke uitdagingen en welke kansen die biedt,” aldus mevrouw de schepen.
Mathias haalde de volgende gast erbij: Eddy Van Hemelrijck. Hij geeft les op de KDG Hogeschool en is bezig met duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen. Hij is geboren en getogen in Antwerpen, familiemens en dus gericht op de toekomst. Circulariteit is his middle name: “We beginnen ons te realiseren dat onze bronnen eindig zijn – jonge ondernemers beseffen dit ook en zorgen al bij het begin van de ontwikkeling van hun product dat het sustainable is.”
Eddy vertelde: “Jonge ondernemers worden eigenlijk vanaf het begin begeleid in maatschappelijk ondernemen. En maar goed ook, want ik zie soms studenten die enkel op geld gericht zijn. Maar de focus moet liggen op de toegevoegde meerwaarde aan de maatschappij.”
Mevrouw de schepen, die tijdens de uitleg van Eddy al enthousiast knikte: “Groen en groei sluiten elkaar niet uit.”
De volgende gast was geen onbekende voor Erica Caluwaert. Ze stond al eens op haar kabinet met een goed idee om het bewustzijn van circulariteit op een niet-belerende manier bij mensen te kweken. Het was Nina Maat van Muce. Zij heeft een pop-up museum in de Huidevettersstraat waarmee ze mensen bewust wil maken van de circulaire economie.
Mathias moest toch even checken of de studenten van Eddy deze laatste term kennen. Hij riep er eentje naar voor.
Een test bij het publiek die avond bewees dat er ook heel wat mensen zijn die een ongebruikte smartphone in hun lade hebben liggen, terwijl deze perfect gerecycleerd kan worden via urban mining (door Umicore bijvoorbeeld) of ingeleverd kunnen worden in het museum van Nina, want daar is een oude smartphone een toegangsticket voor het museum.
Nina wou graag een aanvulling formuleren op de definitie van circulaire economie die de Onbekende Student Van Eddy gaf: “Een circulaire economie, daar moet iedereen aan kunnen meedoen. Het gaat niet alleen over het recycleren van materialen, maar ook over het gebruiken van minder materialen. Zo bescherm je de natuur. Uit de natuur valt bovendien heel veel te leren, dingen die we kunnen gebruiken in verschillende sectoren.” Een van de partners waarmee Nina samenwerkt voor haar museum, is Deceuninck. Zij recycleren oude ramen en deuren tot nieuwe. Ze doen dat zo goed dat de gerecycleerde ramen niet te onderscheiden zijn van de nieuwe.
Bovendien zijn er ondertussen zo weinig oude ramen dat ze niet verder kunnen, want mensen leveren ze niet in bij het containerpark. “Het is dus maar zo duurzaam als hoe wij als mensen ermee omgaan,” aldus Nina. “Via kunst en de kunstenaar wordt dan de vertaalslag gemaakt. Dit is veel efficiënter dan een irritante Nina die zegt of iets goed of slecht gedaan is.”
De laatste gasten van deel 1 werden door Mathias aangekondigd als de vrienden van SINC: Emma Torfs en Toon Verheyen, allebei superblij dat de eerste kick-off eindelijk weer is zoals voor de coronapandemie. Toon nuanceerde: “En tegelijkertijd zijn we heel blij met de vorige edities, want dat was uiteindelijk ondernemerschap pur sang: een oplossing verzinnen voor het probleem dat zich stelde.” Het duo stelde met veel plezier SINC voor en Mathias haalde het volledige team naar voren om even in de spotlights te staan.
Tot slot nodigde Emma iedereen uit om de coördinaten op de achterkant van haar trui en die van de andere SINC-leden te volgen en gezellig iets te komen drinken in Bar Take-Off.
______________________
TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen
Stickman Hook is a skill game that lets you play as a swinging stickman through hundreds of difficult levels.
On top of that, nobody is taking their old windows to the recycling facility anymore, so they can't use them. slope game
Furthermore, there are now so few old windows that they cannot proceed, as people do not deposit them at the recycling center. doodle baseball