Voor de sessie rond intrapreneurship in de smart city Antwerpen verwelkomde gastheer en moderator Bjarne Imbrechts ons hartelijk vanuit de mobiele studio. Hij had enkele gasten meegenomen om het samen te hebben over smart cities van wie we best wat konden opsteken. Daarnaast nodigde hij ons ook uit voor de Antwerp Startup Fair op 20 oktober, waar technologische start-ups en scale-ups nieuw potentieel talent kunnen ontmoeten. Maar eerst … een smart city. Hoe pakken ze dat aan in onze stad?
Guido Muelenaer| Stad Antwerpen
Aan het woord was eerste gast Guido Muelenaer, manager strategy & innovation bij Stad Antwerpen. Hij is trots op het intrapreneurship dat te bewonderen valt in onze smart city: “Zo hebben we in Antwerpen de Beacon, een gebouw dat de samenwerking tussen bedrijven die meewerken aan onder andere de smart city, faciliteert. Zo’n smart city kan veel vormen aannemen, maar het doel is en blijft om het leven van de burger in de stad aangenamer en gemakkelijker te maken. Een project als de Beacon mag op Europees vlak zeker gezien worden.”
Hoe Antwerpen zich inzet voor het hele smart citygebeuren, daar kon Guido ons wel enkele spraakmakende voorbeelden van geven. Zo zijn er enkele pilootprojecten aan de gang, zoals bijvoorbeeld slimme verlichting die enkel aangaat wanneer er effectief beweging is, een meldingssysteem voor geluidsoverlast of het grote project rond de digital health kiosk. Dit project is nog in behandeling, maar zou een kiosk worden met een klassieke retailfunctie én bepaalde gezondheidsfuncties zoals het meten van je bloeddruk, hartslag enz. De kiosk kan ook ter beschikking gesteld worden van bedrijven die bepaalde features willen uitrollen. “In deze tijden zien we nog maar eens dat het belangrijk is om meer gezondheid in de stad te brengen.”
ONDERNEMINGSTIP VAN GUIDO:
“Volg je passie en durf falen. Er is niks mis met de gewone bedrijfswereld, maar je kan ook anders starten.”
Jonathan Berte | Robovision
En zo sloop meteen de huidige gezondheidscrisis in het gesprek. Jonathan Berte, CEO van Robovision, vult Guido moeiteloos aan. Samen met de stad ontwikkelde Robovision een manier om de anderhalvemetersamenleving op de Meir op te meten met virtuele ogen. De verwerking van de data die zo aangevoerd wordt gebeurt door de universiteit. Een knap staaltje intrapreneurship van alle betrokken partijen.
Naast dit soort opmetingen is Robovision ook actief in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld in de landbouw. Daar is er namelijk veel ruimte voor het creëren van automatische hulp bij het planten, snoeien en plukken.
ONDERNEMINGSTIP VAN JONATHAN:
“Er zijn veel meer mogelijkheden dan vroeger. Gebruik ze!”
Vincent Meurrens | EPCON
Vincent Meurrens, manager van EPCON, beweegt zich ook in de gezondheidssector. Bij EPCON brengen ze omgevingsfactoren zoals klimaat of bevolkingsdichtheid samen tot health records. Daardoor zijn ze in staat bepaalde patronen te herkennen en simulaties te maken van scenario’s waarin de omgevingsomstandigheden anders zouden zijn. Ze zijn veelal actief in Zuid-Afrika, Pakistan en Nigeria.
Health data zijn niet eenvoudig te koppelen aan andere data omwille van de privacy. De heren waren het erover eens dat de regelgeving bovendien niet evident is: er is stedelijke, Vlaamse en federale wetgeving. Dat is een handicap die Antwerpen als smart city heeft tegenover andere steden in andere landen. Jonathan: “We zijn in Antwerpen gezellig bezig, maar we hadden voor COVID maar weinig urgente zaken, waardoor we niet snel vooruit gingen. Ook al hebben we die handicap, we moeten de smart city toch op de kaart blijven zetten.” Ondanks alle regelgeving vinden de heren dat smart cities de toekomst zijn. “Er gebeurt heel veel in Antwerpen op vlak van digitale innovatie. Het is in onze smart city heel belangrijk dat we open naar elkaar blijven kijken, met elkaar blijven werken en dat er niemand op zijn eilandje zit”, aldus Guido.
DE ONDERNEMINGSTIP VAN VINCENT:
“Focus op je niche. Om het even welk creatief idee je hebt: de kans dat iemand er al mee bezig is, is groot. Je specialiseren is echt een meerwaarde.”
Jonathan blikt even terug op het verleden. Tegenover tien jaar geleden zien we in bijvoorbeeld stadhuizen dat er meer computers zijn en dat een identiteitskaart digitaal ingelezen kan worden, maar de meeste procedures duren wel nog even lang als tien jaar geleden.
“Er zijn verbeteringen, maar eigenlijk is er weinig echte vooruitgang. Er is nog veel groeimarge wanneer het gaat over overheden en innovatie. We moeten onze politici meekrijgen. Denk maar aan de uitrol van een 5G-netwerk voor Antwerpen.”
Toch was het meer dan tien jaar geleden dat Jonathan Robovision uit de grond stampte. “Het was een heel andere tijd. Er heerste geen Silicon Valleycultuur. Ik ben zonder veel plannen gestart, maar wel met een droom: visietechnologie naar de markt brengen. Het bestond toen niet, maar ik heb het gewoon gedaan. Ik heb deuren platgelopen en het kunnen waarmaken.”
De coronacrisis zorgde voor een heleboel uitdagingen. Zowel Jonathan als Vincent zagen zich genoodzaakt hun team te versterken. De grootste challenge? Het coachen van beginnende werknemers op afstand. Iets wat Bjarne kan beamen, aangezien hij zelf in juli startte.
“Innovatie gebeurt vaak aan de koffiemachine en dat valt weg wanneer je virtueel samenwerkt”, weet Guido. In de Beacon kan je ook een kantoor huren voor enkele dagen. Je kan het kantoor delen met een ander bedrijf, waarop je elkaar toch op een flexibele manier kan ontmoeten. Op die manier wordt het intrapreneurship opnieuw gestimuleerd.
Voor meer informatie over de Antwerp Startup Fair, klik hier.
==
De KICKOFF DAYS 2020 werden georganiseerd door stad Antwerpen, Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, AP Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool, Universiteit Antwerpen, Hogere Zeevaartschool, SINC, BAASen VOKA. Met steun van EFRO en VLAIO.
Thumbs up for :
Comments